måndag, september 16, 2013

Island dag 4

Det stormar på Island.
Vi blir avrådda från att fortsätta längs kusten pga sandstorm. Det blåser NV 35 m/s och lavasanden yr häftigt. Försäkringen täcker inte blästrad lack, så vi sitter fast på en bensinstation. Med wifi!
Varningslampan för däckstryck lyste i morse, så vi körde in på den här stationen och fyllde luft. Att sen lyckas starta om datasystemets varningsdel i bilen krävde en stunds rådbråkande med instruktionsbok och obegripliga åtgärder. Men vi lyckades.
Nu sitter vi med en kopp kaffe och bara väntar på bättre tider. Flaggorna utanför piskar häftigt.

Och ljusare tider kom. På macken läser man på nätet att vägen österut är öppen, men västerut är den stängd, så vi ger oss iväg. Österut.
Första anhalt Kirkjugólf: Ett "golv" av basaltstavar som sticker upp över gräset.

Helt otroligt. Diametern är upp emot 2 dm.
 
Sen ger vi oss ut över lavaslätterna. Med Vatnajökulls armar som kryper fram mellan fjällen.
 
 
 
 
Vi kommer till Skaftafell, också nära den enorma Vatnajökull. Där blir vi tillsagda att ta det mycket försiktigt om vi ville fortsätta österut på grund av rådande vindförhållanden. Strax före vägkrogen stannade vi vid en parkering och studerade resterna av den bro, som totalt demolerades 1996, när det forsade ner vattenmassor med isberg efter ett vulkanutbrott mitt i jökeln.
 
 
 
Så kommer vi till Jökulsárlón, där Vatnajökull kalvar i en sjö som har direkt kontakt med havet, så tidvattnet går in och ut och skapar dramatisk rörelse. Bland isformationerna simmade sälar eftersom det tydligen är en mängd fisk som fångas av strömmarna.
 
 
 
 
Vi har haft en spännande dag, där vi många gånger undrat om vi skulle kunna nå vårt härbärge i "Smyrlabjörg" intill "Uppsalaá", mitt ute på landet med havet nedanför och branta, dramatiska berg ovanför. Som avslutning tar vi en bild på en gammal gård, så som det ligger under fjällkanten, i skydd för nordan. "Núpsstadur".
 
 
I morgon ska vinden avta ......

 


 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer och hälsningar uppskattas alltid!
Men jag föredrar att du inte är anonym.