tisdag, september 17, 2013

Island dag 5

Vi vaknar i Smyrlabjörg med fantastiskt väder. Sol och klarblå himmel.

Väderleksutsikterna är dock storm och snö längs vår väg.
Vi har sommardäck på bilen. Mailar till Europcar att vi måste byta till vinterdäck.
Packar bilen och far 5 mil till Höfn, där vi går in på en mack som kontaktar hyrföretaget och ger oss en adress till en däcksfirma i stan.
Dom hade inte rätt däck hemma.
Vad göra? Det är bara att ta tjuren vid hornen och ge sig iväg i blåsten. Vi får en sista vy över Vatnajökull.

 
Hringvegur 1 är fantastisk! Den vindlar på östsidan med havet på ena sidan och 1000 meter höga fjäll på andra. Vi stannar ofta och tar bilder.
 
Man ser vägen uppe i branten .....

Vi har mellan 25 och 35 m/s från land. På sina ställen i fjordarna ryker det om vattnet och vindrutan blir spolad av Atlantvatten.

 
Vi ser massor av sångsvan och gäss i Berufjördur.

Vi väljer att ta vägen upp i landet. Trots risk för snö och hård vind. Vyerna på väg in i landet var helt fantastiska!

 
Så kommer vi in i dalgången mot ett pass. Med sommardäck klättrar vi upp, mer och mer snö omkring oss. Fyrhjulsdrift är inte helt fel. Beläggningen är grusväg, så det greppar bra.
 

 
 
Väl nere från passet (440 möh!) möts vi av insamling av får. I en halvtimme glider vi sakta, sakta för att inte skingra skocken.

Det är höst. Fjällterrängen är magnifik i sina färger.

Nu sitter vi här i vårt guesthouse i Egilsstadir, modernt och fint. Middagen serverar vi oss själva av det vi köpt, för så här års har man slutat servera middag på stället. Men vi köper en flaska vin och njuter av att ha lyckats ta oss hit efter ytterligare en upplevelserik dag.

I morgon får vi vänta på vinterdäck, som är beställda. Dom kommer enligt uppgift på eftermiddagen. Hoppas tillräckligt tidigt så att vi kan fara vidare över fjällen mot Myvatn, som är nästa anhalt på vår resa. Om inte blir det en extra natt här. Vi har reservdagar.


 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer och hälsningar uppskattas alltid!
Men jag föredrar att du inte är anonym.