söndag, september 15, 2013

Island, dag 3.

Österut längs riksväg 1. 90 km/h, fin väg!

Första utblick: Åt Hekla, vi får några fina bilder.

 


Sen naturligtvis ett vattenfall: Seljalandsfoss. 64 m fallhöjd.

 


Så ytterligare ett vattenfall: Skogarfoss, 60 m, där det också finns ett väldigt fint museum. På vägen dit passerar vi Eyafjallajökull, den där vulkanen som lamslog allt flyg april 2010. Såg lugn ut i dag.

 


Vi gör en ”avstickare” mot Solheimajökull. Den avstickaren, 5 km, krävde sin förare. Tur att vi har en 4WD! Vi kommer fram. Det blåser 40 m/s från fjället. Vi gör ett tappert försök att vandra upp, men hejdade oss när inte ens Gunilla kunde gå mot vinden.

 
 


Ut mot kusten. Mot en brant kust med lunnefåglar under häckningstiden, Dyrhélaey. I september tomt på fågel, men dramatisk kust.

 


Sen över lavaöken i full storm. Vi hade lavasandstorm som förmörkade himlen och slog mot bilen! Detta platta landskap, Myrdalssandur , mer än 6 mil långt, spikrak väg genom ett landskap som inte har sin like.

 
 


Nu sitter vi i Hunkubakkar, en fin liten stugby, där vi ska lyssna på stormen en natt. Hoppas den lugnar sig. Men personalen säger att det ska öka i natt!
Nästan inget regn i dag. Vi får se vad morgondagen bjuder. Bilens instrumentpanel varnar för lågt däckstryck. Hoppas vi inte fått pyspunka på fjällvägen.
Livet är spännande  ibland!
Vad vore livet utan spänning?
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer och hälsningar uppskattas alltid!
Men jag föredrar att du inte är anonym.